15. Sample Questions

 

Questions

1. The development of the ____________ led to the development of web analytics.

a) Social media

b) Internet

c) Google Analytics

d) Insights

 

2. The first forms of analytics tools were built to monitor _____________.

a) Website links

b) User behavior

c) Social media

d) Interaction and conversions

 

3. Which of these is not an indicator or signal of a website meaningful and significant for web analytics?

a) The gross quantity of visitors on a website or traffic quantum

b) The number of unique visitors or visitors who are new

c) The number of social media followers

d) The category of users searches for particular keywords or search terms

 

4. Which of these is an indicator or signal of a website meaningful and significant for web analytics?

a) The number of users who signed up for a newsletter

b) The number of links you have on the home page

c) The number of links you post in blog articles

d) The number of users who go beyond the main page, to deeper links

 

5. The first web analytics tool was called _____________.

a) Google Ads

b) Google Analytics

c) WebTrends

d) Cookies

 

6. First analytics tools shifted focus on ______________ in order to monitor the performance of the websites.

a) User behavior

b) Search engine ads

c) Search engine results

d) External links

 

7. The first form of web analytics were _____________.

a) Spreadsheets

b) Log files

c) Infographics

d) Tables

 

8. JavaScript enables _______________.

a) Log files

b) Analytics

c) Page tagging

d) HTML

 

9. Page tagging enabled web analysts to find more information about the users, such as ____________.

a) If a user was a new guest or frequent visitor

b) User behavior

c) Analytics

d) Social media tags

 

10. The first free analytics software was introduced in 1995 under the name of ______________.

a) Google Analytics

b) URCHIN

c) HORSE

d) Bing Analytics

 

11. In order to avoid the analysis being a bunch of data without any meaning, you have to set up _____________.

a) Google AdWords

b) Goals and objectives

c) Social media accounts

d) Traffic and conversions

 

12. Which of these is not data segment?

a) Acquisition

b) Behavior

c) Outcomes

d) Banners

 

13. Web analytics helps you with different tasks, such as understanding the audience, which will help you find out _________________.

a) How much time users spend on the website

b) Which pages are the most and the least visited

c) Which websites refer the most traffic to your pages

d) What can be done to increase conversions

 

14. Web analytics helps you with different tasks, such as determining the strengths and weaknesses of your website, which will help you find out _________________.

a) How much time users spend on the website

b) Which pages are the most and the least visited

c) Which websites refer the most traffic to your pages

d) What can be done to increase conversions

 

15. Two major components of any web analytics process are:

a) Website and search engines

b) Analytics software and the analyst

c) Google Analytics and Bing Analytics

d) Users and conversions

 

16. The ‘Who’ aspect of web analytics helps you find out:

a) What kind of traffic your website attracts

b) How long the users stayed on your website

c) The data about referrals

d) The data about which keyword or phrase brought users to your website

 

17. The ‘Where’ aspect of web analytics help you find out:

a) What kind of traffic your website attracts

b) How long the users stayed on your website

c) The data about referrals

d) The data about which keyword or phrase brought users to your website

 

18. Metrics are ________________.

a) Also known as impressions

b) Indices used to gauge the performance of the website

c) The time the user took to browse a website in one go

d) The number of views of one particular page

 

19. User session is ________________.

a) Also known as impressions

b) Indices used to gauge the performance of the website

c) The time the user took to browse a website in one go

d) The number of views of one particular page

 

20. An impressions is registered when a user ___________________.

a) Leaves your website

b) Clicks on the search engine ad

c) Requests a file and your server delivers it

d) Clicks on the call-to-action button

 

21. Some of the aspects to think about when choosing web analytics tool are the following:

a) Ability to integrate

b) The costs

c) The need and features

d) The need, features, costs and ability to integrate

 

22. What is another name for proprietary software?

a) Open source software

b) Closed source software

c) On-demand software

d) Primary source software

 

23. What is another name for hosted software?

a) On-demand software

b) Primary source software

c) Open source software

d) Home source software

 

24. Web analytics dashboard presents _______________:

a) A snapshot of the lengthy analysis conducted using complicated tools

b) An outline of the data about referrals

c) An independent tool from the rest of the analytics

d) An irrelevant part of the web analytic tool

 

25. Having web analytics dashboard helps you ______________.

a) Install web analytics tool

b) Identify and highlight the most important part of the analytics

c) Use several web analytics tool within one dashboard

d) Staying competitive

 

26. Which analytical tool uses Heatmap Technology?

a) Google Analytics

b) Crazy Egg

c) Clicky

d) Kissmetrics

 

27. Metrics are commonly divided into four categories. Which ones?

a) Visitor metrics, content metrics, goal metrics, and external metrics

b) Visitor metrics, website metrics, goal metrics, and traffic metrics

c) Visitor metrics, content metrics, goal metrics, and traffic metrics

d) Visitor metrics, content metrics, goal metrics, and social metrics

 

28. Which one of these is goal metric?

a) Unique visitors

b) Entrance pages

c) Funnel visualization

d) Referring sites

 

29. Which one of these is traffic metric?

a) Unique visitors

b) Entrance pages

c) Funnel visualization

d) Referring sites

 

30. The process allowing analytics experts to identify site referrals is called:

a) Reverse DNS Lookup

b) Key Performance Indicators

c) Complimentary channel surfing

d) Home source evaluation

 

31. Which one of these is not one of the five types of sources of site referrers?

a) Links from newsgroups

b) Direct address books

c) Links from search engines

d) Internal links

32. KPI stands for ___________________.

a) Key Performance Indicators

b) Keyword Placement Indicators

c) Key Power Indicators

d) Key Primary Indicators

33. One of the most widely used KPIs is _______________.

a) Lead generation website

b) Extent of marketing and promotion

c) Bounce rate

d) External links

34. Which of these types of websites follow the performance indicators – conversion rates, average order value and visit value?

a) E-commerce websites

b) Lead generation websites

c) Content and media websites

d) Support websites

35. Which of these types of websites follow the performance indicators – traffic conversion, conversion rates, cost per lead?

a) E-commerce websites

b) Lead generation websites

c) Content and media websites

d) Support websites

36. Performance of a website can be improved when ____________________.

a) New strategies are formed before determining KPIs

b) New strategies are formed after analyzing KPIs

c) Different analytics tools are used

d) Competitor analysis is conducted

37. What is the current version of the Google Analytics tracking code?

a) Asynchronous Tracking Code

b) Proprietary Tracking Code

c) Acrimonious Tracking Code

d) Hyperlink Tracking Code

38. One of the first tasks when setting up Google Analytics account is setting up _______________ because this affect how information and data will be viewed on the screen.

a) Google account

b) Google Analytics goals

c) Funnel visualization

d) Account properties

39. The hierarch of the Google Analytics account is as follows:

a) Account, view, property

b) Account, property, view

c) Property, account, view

d) Property, view, account

40. Properties inside Google Analytics account are the properties you want to collect the data for. That is usually a ________________.

a) Goal

b) Account

c) Website

d) View

41. Which Google Analytics feature helps you assign custom permissions and determine what a user sees inside the account?

a) Profile

b) Filter

c) Goal

d) Channel

42. On-page interaction tracking includes tracking:

a) Event tracking and traffic from IP addresses

b) Event tracking and goal tracking

c) Paid traffic and organic traffic

d) Paid reach and organic reach

43. Tracking traffic channels helps you monitor:

a) Goal funnel visualization

b) Event tracking and goal tracking

c) Paid traffic and organic traffic

d) Paid reach and organic reach

44. Which Google Analytics feature allows webmasters to choose from a variety of website designs and layouts?

a) Advanced segments

b) Content experiment

c) Annotations

d) Dashboards

45. Which Google Analytics feature allows webmasters to monitor what happens on the website as and when it happens?

a) Annotations

b) Content experiment

c) Real time tracking

d) Dashboards

46. Which of these is not one of five top pillars of web analytics?

a) Objectives for visitors

b) Tracking conversions

c) Identifying bounce rate

d) Affiliate programs

47. Crawlability is ______________________.

a) A measure of how easily a search engine can find and crawl your website

b) A measure of how good your website is

c) A measure of how many competitors you have

d) A measure of how popular your website is

48. Social analytics focuses on ________________ interactions on social media.

a) Promoting and publishing

b) Measuring, analyzing and interpreting

c) Crawling, indexing and ranking

d) Writing and publishing

 

49. ________________ studies the behavior of mobile websites.

a) Social media analytics

b) Content marketing

c) Mobile analytics

d) Email marketing

 

50. What is the landing page?

a) The page on which a visitor lands directly after running a search for that particular website

b) The home page of the website

c) The page which contains the sitemap

d)The page from which users leave the website

 

Answers

 

1. b

2. b

3. c

4. d

5. c

6. a

7. b

8. c

9. a

10. b

11. b

12. d

13. a

14. b

15. b

16. a

17. c

18. b

19. c

20. c

21. d

22. b

23. a

24. a

25. b

26. b

27. c

28. c

29. d

30. a

31. d

32. a

33. c

34. a

35. b

36. b

37. a

38. d

39. b

40. c

41. a

42. b

43. c

44. b

45. c

46. d

47. a

48. b

49. c

50. a