13. Sample Questions

Questions

1. Search Engine Optimization can be defined as:

a) A series of tasks conducted in the purpose of improving the website’s position in the SERP

b) A series of tasks conducted in the purpose of promoting the website through paid ads

c) A comprehensive link building strategy

d) A strategy of promoting the website through social media

2. How are images optimized on a website?

a) By using full resolution images

b) By sharing the images on the website’s home page

c) By adding Alt text to the images

d) By adding keywords to the website’s home page

3. What is keyword research?

a) Competitors’ analysis

b) Optimization of the text

c) The process of determining which social media websites to use for promotion

d) The process of determining which keywords to use to optimize the website

4. Which of these activities is a part of content marketing?

a) Creating and managing a blog

b) Creating and managing an online store

c) Sending newsletters

d) Analyzing the performance of keywords

5. Which of these activities is not a part of SEO?

a) Keyword research

b) Optimization of content

c) Optimization of search engine ads

d) Link building

6. SERP stands for:

a) Search engine report performance

b) Search engine result performance

c) Search engine result page

d) Search engine report page

7. SEO is an important part of modern business because it allows you ________________.

a) To have an online store

b) To start up a company

c) To collaborate on different project

d) To promote your business online and reach more people

8. Visibility of a website is ________________.

a) Quantity of website pages that have been indexed by search engines

b) The occurrence when your website is easily found and displayed at the top of the search results

c) Online promotion through search engine ads

d) The number of external links

9. SEO, or organic reach, is part of ________________.

a) SMM

b) SEM

c) SERP

d) PPC

10. SEO is also called organic reach because:

a) It is based on the search results only

b) It is based on improving visibility of the website through organic reach

c) It uses organic reach to improve the efficiency of the ads

d) It uses only one method of optimization

11. Which of these tools is recommended for keyword research?

a) Google Analytics

b) Google Search Console

c) Google Keyword Planner

d) Google Trends

12. When working on SEO you should:

a) Follow search engine guidelines

b) Use the best tools regardless of the guidelines

c) Focus on your website only

d) Focus on the competitors’ analysis only

13. Which of these is considered to be black hat SEO strategy?

a) Keyword research

b) Keyword stuffing

c) Optimization of images

d) Optimization of videos

14. Which of these is off-page SEO strategy?

a) Content creation

b) Optimization of HTML elements

c) Link building

d) Optimization of images

15. SEO is a _______________ strategy.

a) Long-term

b) Short-term

c) Universal

d) Impossible

16. What kind of links provide the most value to your website reputation?

a) Manual links

b) Social links

c) No-follow links

d) Editorial links

 

17. Links to a website are perceived as _______________ by search engines.

a) A vote of trust

b) Useless

c) Redundant

d) Part of SMM

 

18. Website analytics is important for ______________.

a) Preparing the website for publishing

b) Using social media accounts and blogs

c) Monitoring and analyzing website performance

d) Increasing visibility through ads

 

19. What do search engines use to understand websites on the World Wide Web?

a) Crawlers

b) Links

c) Tools

d) Ads

 

20. One of the major benefits of SEO, besides increasing visibility is to _____________.

a) Publish free ads

b) Generate targeted traffic

c) Use social media

d) Analyze the social analytics

 

21. Which one is not an SEO technique?

a) Using analytics to analyze users’ behavior on your website

b) Using canonical meta tag and 301 redirects

c) Using other websites to link to your website

d) Promoting the website with ads

 

22. When using content creation as an SEO technique, you have to create content that is ____________.

a) Long and complex

b) Relevant, original and valuable

c) Promotional and descriptive

d) Elusive and concise

 

23. SEO is an endeavor requiring _____________ because search engines are in the process of updating and altering algorithms.

a) Constant analysis

b) A lot of assets

c) Link building

d) Preparation

 

24. Search engine crawlers or spiders index the content by reading the ______________ and by correlating them with the content on the website.

a) Links

b) Sitemaps

c) Meta tags

d) Articles

 

25. Search engines have to understand the website’s content in order to be able to ______________ it.

a) Publish

b) Understand

c) Index

d) Place

 

26. When a user searches about history data, this is called _________________.

a) Action search

b) Navigation search

c) Information search

d) Commercial search

 

27. When a user searches about best deals for purchasing a car, this is called _______________.

a) Action search

b) Navigation search

c) Information search

d) Commercial search

 

28. Site popularity is defined as:

a) A measure of presence that a website has in search engines

b) Number of visits divided by page rank

c) The number of links divided by page rank

d) Page authority

 

29. Search engine spiders are able to understand and index _______________ content.

a) HTML

b) CSS

c) SERP

d) PPC

 

30. SEO and SEM are forms of _______________ available to everyone.

a) Statistics

b) Advertising

c) Business

d) Agencies

 

31. If you publish audio and / or video content on your website, you should provide ________________ in order to allow search engines to find and index that content.

a) Sound

b) Images

c) Transcript

d) Title

 

32. Title tag should be between 50 and 65 characters long and:

a) It should contain keyword

b) It should contain keyword as close to the beginning of the tag as possible

c) It should not be descriptive

d) It should contain the word “tag”

 

33. Which of these elements is the most important for the search engines?

a) Title tag

b) Meta keywords

c) Alt text

d) No-follow tag

 

34. Using the pattern primary keyword → secondary keyword → brand name is said to generate high click-through rate. This strategy is called _______________.

a) Optimization

b) Marketing

c) Leveraging branding

d) Content analysis

 

35. Meta tag, which is used to influence the activity of the search engine crawlers on a specific page, is called ____________.

a) Meta description

b) Alt tag

c) Keyword tag

d) Spider tag

 

36. Description meta tag is a short description of the page enabling search engines to understand the content. Also, this tag __________________.

a) Is used in the search engines ads

b) Appears as a snippet below the title tag in the search engines result pages

c) Is used to instruct search engines to follow or not to follow a certain page

d) Shows all the keywords grouped in one sentence

 

37. If there are no direct crawlable links pointing to one of the website’s pages, this page _________________.

a) Is used as a landing page

b) Must be independent and unrelated to the website’s content

c) Cannot be crawled by search engines

d) Cannot be loaded

 

38. One of the things that can have negative influence on the link structure is having _____________.

a) Too many pages

b) High page rank

c) Too many search forms

d) Too many external links

 

39. Follow links give so-called _______________ to a website.

a) Link structure

b) Link juice

c) Link map

d) Link strategy

 

40. In order to ensure that all the pages of the website are crawlable, and that you have a good link structure, you should:

a) Use sitemap

b) Delete all the pages without the links

c) Optimize content

d) Increase the number of external links

 

41. No-follow links instruct search engines ______________.

a) To ignore the title tag of the page

b) To ignore the anchor text

c) Not to read the page that is linked to

d) Not to publish the page that is linked to

 

42. When choosing keywords, it is best to use ___________________.

a) As many keywords as possible

b) Specific keywords and phrases

c) Generic keywords

d) Only the competitive keywords

 

43. A friendly URL is:

a) Short and descriptive

b) Full of number and unusual characters

c) Short, and it must contain the date

d) Long and unreadable

 

44. Which of these is not a phase of keyword research?

a) Using keywords in the title tag

b) Analyzing competitiveness of the keywords

c) Estimating the traffic volume for the keywords

d) Removing the generic keywords and keywords which are too competitive

 

45. No-follow links are important, since they build awareness for your website and ______________.

a) They are used as a vote of trust

b) They are marked as irrelevant

c) Website visitors can click on them

d) Website visitors cannot click on them

 

46. Which one of these optimization tasks should be done before you create a website?

a) Keyword research

b) Add a sitemap

c) Optimize written content

d) Add content

 

47. Which one of these optimization tasks should be done after you create a website?

a) Competitor research

b) Choose friendly SEO design

c) Integrate social media

d) Keyword research

 

48. Adding a sitemap is especially recommended if you _______________.

a) Have a website with three to five pages

b) Have a large website with lots of pages

c) Do not use any analytics software

d) Do not have social media accounts

 

49. What are SEO dos?

a) Clear hierarchy and text links

b) Use hidden text

c) Add misleading and false information to the rich snippet

d) Have broken links

 

50. What are SEO don’ts?

a) Create useful pages

b) Give users a map

c) Descriptive and accurate titles and alt tags

d) Keywords stuffing

 

Answers

 

1. a

2. c

3. d

4. a

5. c

6. c

7. d

8. b

9. b

10. b

11. c

12. a

13. b

14. c

15. a

16. d

17. a

18. c

19. a

20. b

21. d

22. b

23. a

24. b

25. c

26. c

27. c

28. a

29. a

30. b

31. c

32. b

33. a

34. c

35. d

36. b

37. c

38. c

39. b

40. a

41. c

42. b

43. a

44. a

45. c

46. a

47. c

48. b

49. a

50. d